Hlavní stránka
Výroba domácí šunky
- Podrobnosti
- Kategorie: Dobré jídlo a pití
- Zveřejněno: 13. 12. 2008 22:10
- Zobrazení: 93016
Šunka (a nejen ona) již dnes není co bývala. Levnější druhy lze těžko nazvat šunkou – obsahují vysoké procento tuku, kůže, více soli na skrytí různých pachutí, mnoho konzervantů – prostě to není ono a to ani chuťově, ani z hlediska zdraví. Dají se koupit kvalitnější druhy, ale jejich cena je okolo 400 Kč za 1 kg. Když jsme viděli v pořadu „Jste to co jíte“, jak připravovali šunku domácí, hned jsme to zkusili. Výsledek nebyl zcela ideální - chutnalo to jako vařené maso a dost se to drobilo. K šunce to tedy mělo hodně daleko. Nevzdali jsme se a o výsledku je tento článek.
V první řadě se všude uvádí, že teplota při výrobě by měla být okolo 80 stupňů celsia. Odhadovat to podle malých bublinek je hodně hrubý odhad a stejně to občas uteče a začne to zlehka vřít a je z toho zase drobící se vařené maso a ne šunka. Sedět u hrnce a točit knoflíkem vařiče podle laboratorního teploměru by se asi chtělo málokomu, takže padlo rozhodnutí – musí se vyrobit něco, co to bude samo regulovat podle skutečné teploty vody.
V katalogu Conrad jsem našel ideální Termostat – na metrové měděné kapiláře se nachází měděná baňka jako snímač (obsahuje zjevně lihovou náplň) a na druhé straně je krabička s otočným ovladačem, stupnicí s teplotou a vývody spínače ovládaného právě teplotou prostředí, ve kterém je baňka ponořena. Dokáže spínat až 15A, což je pro jednoplotýnkový vařič který jsme za účelem vaření zakoupili dostatečné.
|
Sestavení regulátoru nebylo složité – Na krabici jsem namontoval zásuvku a zevnitř vyvedl kabel. Zabudoval jsem rameno zakončené gumovou hadicí a protáhl tím kapiláru (je náchylná na poškození, takže musí být něčím kryta) a celé to zapojil. Celé to musí být dokonale uzemněno a měl by to proto udělat elektrikář. Vaření je poměrně jednoduché – vařič se zapojí do zásuvky v regulátoru a regulátor normálně do zásuvky. Nastaví se požadovaná teplota, baňka se ponoří a jakmile teplota přesáhne nastavenou, regulátor vařič odpojí. Po poklesu pod nastavenou teplotu pak opět zapne a tak pořád dokola. Podle laboratorního teploměru driftovala teplota při nastavení na 80 stupňů mezi 80 a 82 stupni.
Nyní k vlastní výrobě šunky. Existují takzvané šunkovary (starší jistě znají). Dnes se již u nás nevyrábí a musí se pro ně do polska, nebo do bazarů.
Dají se občas koupit i na internetu v Aukru a podobně. Nějaký podnikavec je zřejmě vozí z Polska a prodává zde po 500 Kč za kus. Jak to vypadá ? Je to obyčejná nerezová nádoba s uzavíratelným víkem, pružinou a pístem, který tlačí na maso vložené dovnitř v pytlíku. Celé se to vloží do lázně tak aby voda netekla dovnitř a v tom se šunka vaří. Ideální dávka pro vaření je tak 2 kg masa, čili by to znamenalo koupit šunkovary dva a to už by bylo dost. Nakonec jsme to vyřešili po svém – rukávy na tlačenku na jedná straně zavážeme, naplníme masem a vložíme do skleněného půllitru. Tlačíme na to pomocí obyčejné sklenice na zavařování. Pro požadované množství masa stačí přesně 3 půllitry.
Postup, který používáme:
1/ Maso používáme kuřecí a krůtí a to v poměru 1:1. Pokud se použije krůtí stehenní, je s masem trochu víc piplačka (více ořezu – blány, tuk apod.), ale šunka má zajímavou mramorovanou strukturu a je o malinko chutnější.
2/ Maso nakrájíme na kostičky (asi 1 cm velké) a důkladně promícháme se solí – ideální je vkládat maso do nádoby po vrstvách a osolit vždy rovnoměrně plošně každou vrstvu a teprve pak míchat. Někde uvádějí až 20 minut míchání, ale když se to dobře nasolí po vrstvách, stačí minutka. Na 2kg masa používáme 14g mořské soli – nic víc.
3/ Maso se musí nechat uležet v lednici. V hrnci jej necháváme 24 hodin přiklopené talířem.
4/ Do půllitru dáme jednostranně zavázané rukávy na tlačenku (pro naše půllitry je vhodná šířka rukávu 13 cm) a naplníme masem – je to skoro po okraj. Přesahující rukáv nezavazujeme, ale pouze přeložíme a zatížíme sklenicí – jde o to, že při vaření unikají páry a z masa se vyvaří nějaká ta tekutina, která musí někudy odtékat. Odteče do prostoru mezi rukáv a půllitr a případně přeteče.
5/ Do vysokého hrnce vložíme naplněné půllitry, doplníme vodu tak, aby byla pod okraj půllitrů (nesmí přetékat dovnitř k masu), na přesahující sklenice dáme poklici a zagumičkujeme, aby se ještě zvýšil přítlak sklenic na maso.
6/ Zapneme a po dosažení teploty 80 stupňů (termostat poprvé vypne) vaříme při 80 stupních nejméně 2 hodiny.
7/ Po skončení vaření vytáhneme maso ven, vylijeme vyvařenou šťávu a v rukávech (aby neokoralo) necháme vychladnout. Skladujeme v lednici v nulové zóně. Šunka je bez konzervantů, takže je určena k rychlé spotřebě – o výsledek se většinou rozdělíme, takže je za pár dnů pryč.
Takto uvařená šunka má opravdu chuť šunky a při krájení se nedrobí.