Víceúčelová zahradní klouzačka

Zná ji asi každý - je součástí mnoha zahrad a ani my jsme si nedovedli představit zahradu bez této univerzální dětské atrakce. Protože kupovat něco tak jednoduchého by bylo nedůstojné, samozřejmě jsme se pustili do vlastní stavby. Cílem bylo nejen vytvořit klasickou dětskou atrakci, ale udělat na ní i sérii vylepšení a připravit ji na další rozšiřování.

Základ tvoří 7 tlakově impregnovaných palisád o průměru 120mm a délce 3m, zakoupených u firmy Vladeko. Tři páry těchto palisád jsou spojeny pomocí svorníku o průměru M12 s polouzavřenými maticemi. Na dvě vzniklá "A" je položena a masivními vruty o průměru 8mm a délce 200mm připevněna poslední palisáda v horizontální poloze. Pomocí dalších svorníků M10 je osazena ve výšce 1.5m (podle skluzavky) čtveřice latí 60x40 (klasické střešní), což jednak připojí třetí segment a jednak tvoří základ pro podlážku tvořenou obyčejnými prkny. Vše je samozřejmě broušeno a má zakulacené hrany. Z jedné strany podlážky je připevněna skluzavka a na druhou jsem vyrobil schůdky (opět z klasických prken). Kvůli schůdkům jsem si vyrobil i speciální přípravek pro zafrézování stupínků, díky čemuž může po schůdkách vystoupit nahoru i "pořádnej" chlap, protože opravdu drží. Další práce byla bezpečnostního charakteru - ohrádka kolem celé podlážky včetně předepsané "tyče" nad samotnou skluzavkou a zábradlí u schůdků. Díky tomu můžou prckové běhat a jezdit skoro bez dozoru. V horní části jsem ještě doplnil výztuhu, opět připevněnou svorníky, která celou konstrukci zpevnila.

Poslední věcí, kterou jsem udělal byla horizontální výztuha "A" na straně vzdálené od skluzavky, kde v první fázi nebylo nic. Tady je možná trochu atypické vylepšení - spojka tvořená opět střešními latěmi a připevněná svorníky M12 ve výšce 400mm na zemí je opatřena deskou na sezení, takže vznikla pohodlná lavička.

O další dočasné vylepšení se postarala babička - než bude nainstalována houpačka, zavěsila nám sem na špagátu síťku s míčem a na desku postavila 9 PET lahví částečně naplněných vodou - kupodivu tyto improvizované "kuželky" opravdu fungují a prcek se s nimi nějakou dobu zabavil. Asi mu je časem někam uděláme pořádné - soustružené ze dřeva.

Průběžně pak přibyla hrazda na houpání z vodovodní trubky, lanový žebřík, volant umístěný nahoře na plošinu.