Hlavní stránka

Ať si EU říká co chce - utopenec je kvalitní české jídlo a nikdo nám ho nevezme. Sám mám tuto pochoutku opravdu rád, takže není divu, že se rád podělím o některé recepty. V první řadě chci říci, že recepty nejsou moje - prozradili mi je známí, za což jim tímto děkuji.

Ostří utopenci:
špekáčky, nebo (pokud nemáme rádi kousky tuku tak točený salám) oloupeme a podélně rozkrojíme (ale ne až do konce - ponecháme půlky spojeny tak, aby držely tvar). Nakrájíme si na kolečka cibuli a připravíme ostré nakládané feferony. Polovinu nakrojeného špekáčku zevnitř opaprikujeme, polovinu opepříme (nešetříme), vložíme kolečko cibule, feferonku a spíchneme párátkem. Lák vyrobíme z litru octa a 3/4 litru vody - nalijeme do hrnce, přidáme sůl, pepř, nové koření, bobkový list a necháme svařit. Do sklenice naklademe připravené špekáčky s další cibulí, kterou oddělíme jednotlivé vrstvy. Výhodné je klást špekáčky na výšku, protože pak lépe utečou vzduchové bublinky. Nakonec s lahví řádně zakvedláme, aby bublinky opravdu utekly, případně dolijeme a hladinu v hrdle zavařovačky zalijeme troškou oleje. Láhev uzavřeme a na 3 týdny na ni zapomeneme. Pokud to vydržíme, odměna bude ostrá ;o)

Utopenci - vltavíni:
Tato utopená pochoutka je trochu zvláštní díky nálevu, který obsahuje trochu netradiční ingredience vytvářející jakési kalně hnědé zabarvení. Výsledná chuť je ale opravdu super. Připravíme si tyto komponenty:

- špekáčky nebo salám točeňák - oloupeme
- cibule nakrájená na kolečka
- 2 dl octa
- 1/2 litru vody
- 2 lžíce plnotučné hořčice
- 1/2 lahvičky ostrého kečupu
- 1/2 lžíce worčestru
- 2 lžíce sojové omáčky
- nové koření, pepř, chilli, sůl, bobkový list, olej

Nálev svaříme a utopence proložené cibulí jím zalijeme. Počkáme alespoň 10-15 dní než dobrota pořádně uzraje - pak je to teprve ono. Pro pikantnější chuť doporučuji zvýšit množství hořčice a worčestru.

Sdílet

Submit to FacebookSubmit to Google BookmarksSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

Přidat komentář


Bezpečnostní kód
Obnovit